Masalah Pencemaran Air Di Malaysia Sangat Serius!

Ya, lihat sendiri betapa banyaknya kes di akhbar kita!

Pantang ada masalah air kotor berlaku, rata-rata kebanyakan 7.5 juta pengguna air di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor biasanya ‘menuding jari’ kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas).

Kadangkala tuduhan itu bukan semuanya salah Syabas malah ia juga berpunca daripada sikap pengguna sendiri mengakibatkan air yang disalurkan kotor, keruh dan berkeladak.

Pengurus Besar Bahagian Komunikasi dan Hal Ehwal Awam Syabas, Abdul Halem Mat Som berkata, masalah air kotor itu kebanyakannya berpunca daripada sistem paip dalaman di rumah pengguna yang tidak diservis dengan baik.

Hal itu terbukti melalui beberapa siri pemeriksaan tangki air rumah yang dilakukan Syabas sejak beberapa tahun lalu. Penemuan terbaru dibuat di sebuah rumah di Kampung Baru di sini semalam.
“Kebanyakan pengguna Syabas tidak menyedari bahawa masalah bekalan air paip kotor di rumah mereka kebanyakannya berpunca daripada sistem paip di dalam rumah.

Jawapannya mudah, sumber air semulajadi dinegara kita tercemar teruk. Sebenarnya kajian diperingkat antarabangsa telah menunjukkan bahawa kualiti air diseluruh dunia telah menurun disebabkan pencemaran air yang semakin teruk. Tidak dinafikan lagi, sumber air sememangnya tercemar dengan bahan-bahan berbahaya kepada kesihatan manusia.

Walaupun air telah dirawat di logi air, namun bahan berbahaya masih ada kerana pencemaran air yang berlaku pada sumber air semula jadi. Antara bahan-bahan berbahaya dalam air paip adalah: Kotoran seperti pasir, lumpur, lumut dan lendir. Logam berat seperti plumbum, nikel, aluminium, tembaga, merkuri, cadmium, dan arsenik yang menyebabkan kanser dalam jangka masa panjang.

 

Mikroorganisma berbahaya seperti bakteria dan kulat yang boleh menyebabkan cirri-birit dan penyakit lain. Kandungan klorin yang terlalu tinggi menjadi toksik pada sel-sel tubuh badan. Bahan nitrat seperti baja pertanian menyebabkan bau busuk pada air. Kesemua pencemar ini tidak dapat dihilangkan dengan memasak air sahaja.

Malah, klorin dalam air paip akan menjadi lebih beracun selepas air dimasak! Atas faktor-faktor inilah, kesihatan kita boleh terjejas teruk. Air yang sepatutnya berperanan untuk menyingkirkan toksin dalam tubuh badan kini menjadi punca berkumpulnya bahan toksik berbahaya pada tubuh badan kita, terutamanya buah pinggang.

Persoalannya, apakah anda sanggup membiarkan keluarga anda mengambil minuman yang tercemar? Bayangkan dalam masa 10 hingga 20 tahun akan datang, betapa banyaknya toksik terkumpul pada tubuh badan? Atas kepentingan kesihatan anda inilah, saya ingin memperkenalkan kepada anda satu produk penapis air yang murah dan berkualiti dari Dr. Amsyar yang mampu menapis segala bahan pencemar air yang berbaya dan seterusnya membekalkan air minuman yang benar-benar bersih dan selamat untuk diminum.

Mengapa Perlu Ada Penapis Air Di Rumah?

Berikut ada 5 sebab kenapa Anda perlu ada penapis air Dr Amsyar di rumah

MUDAH

 • Tak perlu masak air. Penapis air Dr Amsyar mempunyai ciri Fast-Heating!
 • Tak perlu beli air untuk simpanan. Tangki air Penapis Air Dr Amsyar sudah cukup untuk menyimpan air dengan suhu tetap.
 • Tak perlu beli ais di kedai untuk sejukkan air. Air sejuk tapisan siap digunakan!

 

KESIHATAN

 • Air yang tercemar boleh jadi punca penyakit oleh kerana bahan merbahaya seperti klorin & logam yang tidak dapat ditapis dengan penapis air biasa. Penapis Air Dr Amsyar memiliki 4 tahap penapisan yang akan menukar air kepada air alkali yang bukan sahaja boleh diminum, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan.
 • Sihat dan selamat sebagai minuman seisi keluarga pada bila-bila masa. Air tapisan dari Penapis Air Dr Amsyar dengan ph 7.5-8.0 (Mild Alkaline) sesuai diminum oleh semua peringkat usia.

 

KESELAMATAN

 • Risiko keselamatan anak-anak kecil dapat dikurangkan dengan adanya CHILD LOCK SAFETY BUTTON pada HOT TAP Penapis Air Dr Amsyar.
 • Tidak perlu masak air menggunakan ELECTRIC KETTLE atau cerek masak atas api. Keselamatan anak-anak kecil anda lebih terjamin dengan adanya Penapis Air Dr Amsyar.

 

TENAGA & MASA

 • JIMAT MASA kerana Anda tidak lagi perlu ke pasar raya atau kedai runcit untuk memborong air mineral yang banyak. Anda hanya perlu simpan dari tadahan air tapisan dari Penapis Air Dr Amsyar yang tiada had!
 • JIMAT MASA kerana Anda tidak lagi perlu menunggu air panas untuk dimasak dengan lama. Tangki simpanan Penapis Air Dr Amsyar telah siap sedia untuk menyimpan dan mengekalkan suhu air panas yang dimasaka dengan cepat & secara automatik.
 • JIMAT TENAGA kerana Anda tidak perlu bersusah payah membeli ais di kedai atau mengangkut berkotak-kotak air mineral untuk minuman bersih.

 

JIMAT PERBELANJAAN

 • Anda tidak perlu mengeluarkan kos untuk membeli air mineral secara berkala dan sentiasa menambah stok air mineral di rumah. Dengan adanya Penapis Air Dr Amsyar, Anda hanya perlu tekan & tadah sahaja tanpa apa-apa kos!
 • Tiada kontrak & tanpa hutang! Miliki Penapis Air Dr Amsyar secara tunai dan hak milik kekal!