Artikel

Ya! lihat sendiri betapa banyaknya kes di akhbar kita.


Pantang ada masalah air kotor berlaku, rata-rata kebanyakan 7.5 juta pengguna air di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor biasanya ‘menuding jari’ kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas).

Kadangkala tuduhan itu bukan semuanya salah Syabas malah ia juga berpunca daripada sikap pengguna sendiri mengakibatkan air yang disalurkan kotor, keruh dan berkeladak.

Pengurus Besar Bahagian Komunikasi dan Hal Ehwal Awam Syabas, Abdul Halem Mat Som berkata, masalah air kotor itu kebanyakannya berpunca daripada sistem paip dalaman di rumah pengguna yang tidak diservis dengan baik.

Hal itu terbukti melalui beberapa siri pemeriksaan tangki air rumah yang dilakukan Syabas sejak beberapa tahun lalu. Penemuan terbaru dibuat di sebuah rumah di Kampung Baru di sini semalam.
“Kebanyakan pengguna Syabas tidak menyedari bahawa masalah bekalan air paip kotor di rumah mereka kebanyakannya berpunca daripada sistem paip di dalam rumah.

Jawapannya mudah, sumber air semulajadi dinegara kita tercemar teruk. Sebenarnya kajian diperingkat antarabangsa telah menunjukkan bahawa kualiti air diseluruh dunia telah menurun disebabkan pencemaran air yang semakin teruk. Tidak dinafikan lagi, sumber air sememangnya tercemar dengan bahan-bahan berbahaya kepada kesihatan manusia. Walaupun air telah dirawat di logi air, namun bahan berbahaya masih ada kerana pencemaran air yang berlaku pada sumber air semula jadi. Antara bahan-bahan berbahaya dalam air paip adalah: Kotoran seperti pasir, lumpur, lumut dan lendir. Logam berat seperti plumbum, nikel, aluminium, tembaga, merkuri, cadmium, dan arsenik yang menyebabkan kanser dalam jangka masa panjang. Mikroorganisma seperti berbahaya bakteria dan kulat yang boleh menyebabkan cirri-birit dan penyakit lain. Kandungan klorin yang terlalu tinggi menjadi toksik pada sel-sel tubuh badan. Bahan nitrat seperti baja pertanian menyebabkan bau busuk pada air. Kesemua pencemar ini tidak dapat dihilangkan dengan memasak air sahaja. Malah, klorin dalam air paip akan menjadi lebih beracun selepas air dimasak! Atas faktor-faktor inilah, kesihatan kita boleh terjejas teruk. Air yang sepatutnya berperanan untuk menyingkirkan toksin dalam tubuh badan kini menjadi punca berkumpulnya bahan toksik berbahaya pada tubuh badan kita, terutamanya buah pinggang. Persoalannya, apakah anda sanggup membiarkan keluarga anda mengambil minuman yang tercemar? Bayangkan dalam masa 10 hingga 20 tahun akan datang, betapa banyaknya toksik terkumpul pada tubuh badan? Atas kepentingan kesihatan anda inilah, saya ingin memperkenalkan kepada anda satu produk penapis air yang murah dan berkualiti dari Dr. Amsyar yang mampu menapis segala bahan pencemar air yang berbaya dan seterusnya membekalkan air minuman yang benar-benar bersih dan selamat untuk diminum.